torsdag 26 maj 2011

Invandrare kraftigt överrepresenterade i norsk våldtäktsstatistik

NORGE UPPDATERAT Den norska polisen presenterade i dag våldtäktsstatistik för 2010 i Oslo och trenden är klar: den genomsnittliga våldtäktsmannen är i 20-årsåldern och invandrare. Offret är norskt. Detta gäller dock samtliga våldtäkter – när det gäller överfallsvåldtäkter är gärningsmannen invandrare i 100 procent av fallen.

Man tror att det finns ett stort mörkertal bakom siffrorna och att bara omkring tio procent av våldtäkterna anmäls.

Enligt Oslopolisen ligger nya frigjorda sexualtrender bakom många av våldtäkterna i huvudstaden. Marianne Sætre har forskat på vad som ligger bakom de totalt 189 anmälda våldtäkterna under 2010.

En nedgång i antalet våldtäkter har dock skett under de senaste tio åren – trots att antalet anmälningar har ökat – eftersom befolkningen under samma period har ökat.

Enligt Oslopolisen är etnicitet en stor faktor i de anmälda våldtäkterna. Den typiska gärningsmannen är invandrare och är i 20-årsåldern. Det typiska offret däremot är en norsk kvinna i samma ålder.

65 procent av alla de utpekade gärningsmännen har icke-norsk bakgrund. Några av dem är andra generationens invandrare och är födda och uppväxta i Norge medan andra är utländska medborgare.

70 procent av offren är norska och de allra flesta kvinnor.

- I perioden siden 2007 har antallet ikke-vestlige gjerningsmenn gått ned, sier politiinspektør og leder for Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde.

20 procent av de förmodade gärningsmännen har afrikansk bakgrund och utgör den största etniska gruppen utöver norrmän, följt av Mellanöstern (15 procent) och Asien (14,5 procent).

Siffrorna säger dock inget om orsakerna till våldtäkterna. Polisen har emellertid tittat närmare på varför kvinnor våldtas, baserat på vad de uppgett i förhör.

- Det har vært en endring i vår seksualkultur. Vi har i undersøkelsen sett at det er en stor økning i eksperiementell seksualitet, og at jentene er langt mer aktive enn tidligere. Men i møte med en partner kan de så komme til et punkt der de ikke vil være med lenger og opplever sin seksualitet som krenket, sier Marianne Sætre, analytiker ved Oslo politidistrikt.

Polisen vill nyansera bilden av en passiv kvinna och en brutal våldtäktsman.

- Både mann og kvinne er aktive i den innledende fasen, og krenkelsene kommer underveis, sier Sætre som beskrivelse av en typisk overgrepssituasjon.

I Oslo finns många olika subkulturer där de olika miljöerna kan uppvisa olika stor förståelse för var gränserna för en kränkning går. Även alkohol anges som en försvårande omständighet.

- Dette gjelder like mye for guttene som for jentene. I en ruset situasjon kan de plutselig bli en overgriper uten at de ønsket det, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som håper de nå kan sette igang en debatt rundt rus og seksualitet.

Aftenposten

Överfallsvåldtäkter

Något som just Aftenposten dock inte tar upp är att då det gäller överfallsvåldtäkter är det fortfarande 100 procent invandrare som ligger bakom. Detta tas upp i dagens Dagsrevyen.

Tidigare har Oslopolisen konstaterat att samtliga gärningsmän gällande överfallsvåldtäkter under en treårsperiod varit invandrare. Nu har det alltså gått två år till och gärningsmännen förblir de samma.

Aftenposten censurerar?

Observera att Aftenposten har uppdaterat artikeln 23.04 och tagit bort stora delar av den ursprungliga informationen som bland annat handlade om just invandrares överrepresentation. Allt som finns i vårt inlägg stod dock där tidigare i dag. Kanske är norska medier inte mycket bättre än svenska trots allt.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt