lördag 21 maj 2011

Våldsamma demonstrationer väntas mot/för Saudiarabiens helägda moské

MOSKÉDEMONSTRATION Den 16 juni invigs en sunnitisk moské, denna gång i Lundby invid Keillers park och Ramberget på Hisingen i Göteborg. Kalaset har kostat 67 miljoner kronor och finanseras helt av Saudiarabiens oljepengar – till glädje för de radikala moskébyggarna i Sveriges muslimska stiftelse (SMS). Man fick nämligen inte ihop egna pengar då varken donationer räckte till eller att Sverige ställde upp med en krona, trots otaliga ansökningar om det. Men för att ens kunna få miljonerna krävdes det att SMS garanterade att svenska staten godkände upplägget.

Detta är första gången som ett moskébygge i Sverige helt finansieras av en annan stat. Och tro icke för en sekund att Saudi lånar ut pengar utan motkrav. De vill ha styrelseplatser eller åtminstone någon form av inflytande. Något moskébyggarna nekar till och menar att det är villkorslöst och att de skrivit ett avtal som reglerar det.

Religionsvetaren Göran Larsson säger:

- Jag kan konstatera att SMS garanterar att den saudiska staten inte kommer att ha något teologiskt inflytande. Men man ska inte blunda för att pengar ofta ger makt. Det blir den riktiga utmaningen för den nya moskén.

Könsapartheid

Wahabismen

Som bekant bygger Saudi på sharialagar och är en diktatur med en mycket fundamentalistisk hållning till islam. Wahhabismen (salafism) tillåter inga nytolkningar av koranen, förbjuder bilder, musik, spel och andra nöjen och har mycket strikta kläd och uppföranderegler. Kvinnor har inte rösträtt, får inte köra bil, är förbjudna att umgås med män utanför familjen och deras vittnesmål väger hälften så tungt som en mans. Homosexualitet är förbjudet och den som överger religionen kan straffas med döden.

Med Saudis oljepengar har staten, privatpersoner och olika organisationer fått råd att sprida den fundamentalistiska läran över världen genom att finansiera olika projekt – som Rambergets moské.

Kopplingar in i riksdagen

Direktör Saleh al-Rechadi ingick i den delegation från Saudiarabiens finansdepartement som besökte Römosse-skolan i Angered för att skriva kontrakt med Sveriges muslimska stiftelse. För den uppmärksamme drivs den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg av riksdagsislamisten Abdirizak Waberi (M). Skolan har även något som heter Föreningen Islamiska Skolan och dess ordförande är Bachar Ghanoum (se ovan video) – som också är vice ordförande i Sveriges muslimska stiftelse. En annan i ledningen är Ahmed Al-Mofty, som tillsammans med Waberi satt i dokumentären Slaget om muslimerna (övriga delar nederst i länken) och förespråkade sharia. Ahmed Al-Mofty var även inbjuden till konferensen som SUM, Sveriges unga muslimer, höll nyligen. Där fanns det ett antal radikala imamer inbjudna från mellanöstern.

Salafisterna i TUFF som härjar i Bellevuemoskén var tidigare med i Sveriges muslimska stiftelse (SMS). Informationsansvarige för Bellevuemoskén har tidigare sagt:

- Vi är vanliga sunnimuslimer som följer det islam säger. Är man muslim så är ens tro komplett. Vi kan inte acceptera en tolkning av islam där två män får gifta sig eller att kvinnan inte ska bära slöja. Det är inte islam, säger han.

Det säger också en hel del.

Parentes

Bachar Ghanoum är läkare och utför omskärelser. Så här svarade han vid frågor om de ingreppen:

– Detta är en kulturell och religiös sedvänja som måste respekteras oavsett vad man tycker om den, säger han. Den har förekommit i flera tusen år, och i de delar av världen där detta är vanligt är det ingenting man ens diskuterar. Här i Sverige används ofta kritiken mot omskärelse av de mörka makter som är emot integration och invandring.

– Skulle inte landstingen tillåta omskärelse åker föräldrarna till sina hemländer och genomför den. Det är mycket sämre för barnet eftersom förutsättningarna för den här typen av ingrepp är bättre i den medicinska miljö som sjukhus och kliniker i Sverige kan erbjuda, säger Bachar Ghanoum.

Men att omskärelsen kan upplevas som känslomässigt problematisk är han medveten om. Båda föräldrarna måste vara överens på papperet. Och är de inte känslomässigt övertygade tycker han att det är bättre att avstå.

– Ser jag på föräldrarna att de inte är beredda, att de är oroliga eller känner skuld inför det som ska ske, så utför jag inte ingreppet, berättar han. Omskärelsen är inte så viktig att den ska orsaka lidande eller oro.

Men har man som förälder rätt att ta det beslutet för sitt barn?

– Som förälder tar man dagligen beslut för sina barn som får stor inverkan på deras liv. Vaccinationen mot svininfluensa till exempel. Omskärelse har bevisligen sina fördelar och är hur som helst inte skadlig.

Uppdrag Granskning om bygget

Våldsamma demonstrationer väntas

Två falanger av tillståndsgivna demonstrationer ska tåga under lördagen. Den ena är extremvänstern med dess olika våldsamma halvfigurer. På andra sidan finns högerextrema Nationaldemokraterna som slagit sig ihop med en halvfigur som tror han ska bygga upp någon sorts paramilitia, ”Försvarskåren Sveriges självförsvar”, vars sida ser ut att vara skriven av en full analfabet.

Polisen rustar för kravaller och säger att manskapet är det största sedan Göteborgskravallerna 2001. Hotbilden är stor anser man på polisen och man räknar med drygt 2000 skränande demonstranter/ligister.

DN
GT
GT
GP
Fler bilder på moskéritningarna

Lyssna: ”Budskapet är ett Göteborg för alla”

PI efterlyser bilder och video

Vi önskar få material tillsänt från de eventuella sammandrabbningarna och allmänt redogörelser från er Göteborgare som funderar på att betrakta eländet.

Posten uppdateras under dagen..

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt